top of page
andrej-lisakov-7n9X1TrxPas-unsplash.jpg

työntekijän oikeudet ja velvollisuudet

Xplore your future

Tutustu oikeuksiisi ja velvollisuuksiisi

Tässä työelämää käsittelevässä osa-alueessa keskitytään työntekijän asemaan ja oikeuksiin. 

Työelämässä on tärkeää tuntea omat oikeudet ja velvollisuudet.  

  • Työsopimuksen sisältö

  • Työaika ja palkkaus

  • Lomat, sairauspoissaolot ja vapaat

  • Työturvallisuus ja työhyvinvointi​​

Tutustu aiheisiin ja syvennä tietouttasi työelämä-tehtävien avulla. 

työsopimuksen sisältö

työsopimus

Työsopimuksen sisältö


 

Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus molempien oikeuksista ja velvollisuuksista eli työehdoista. Työsopimuksella sinä lupaat tehdä sovittua työtä, ja työnantaja lupaa maksaa siitä sovittua palkkaa. Työehtoja ovat esimerkiksi palkat, palkan lisät, työajat, lomat ja oikeus koulutuksiin.

Kun olet saanut työpaikan, tee kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Suullisesti sovittu sopimus on sitova, mutta jos sinulle tulee työnantajan kanssa ongelmia, kirjallisesta sopimuksesta voi katsoa, mitä työsuhteen alussa sovittiin.

Jos et tee työsopimusta kirjallisesti, työnantajan täytyy silti antaa sinulle kirjallinen selvitys työehdoista. Selvitys täytyy antaa kuukauden kuluessa siitä, kun työsuhteesi on alkanut. Jos työnantaja ei anna sinulle selvitystä, hän rikkoo työsopimuslakia.

Työsopimuksen saa solmia itse 15 vuotta täyttänyt henkilö. Kuluvan kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävän nuoren työsopimuksen voi tehdä huoltaja, tai huoltajan antamalla luvalla nuori henkilö voi tehdä sen itse. Kuluvan kalenterivuoden aikana 13 vuotta täyttävä ja tätä nuorempi voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla.

Lue työsopimus tarkasti ennen kuin allekirjoitat sen. Jos et ymmärrä jotain, älä allekirjoita sopimusta. Kysy neuvoa! 

Mitä työsopimuksessa tulee olla?

  • Työnantajan nimi.

  • Työntekijän nimi eli sinun nimesi.

  • Päivä, jolloin työ alkaa.

  • Onko työssä koeaika ja kuinka pitkä se on?​

  • Onko työ vakituinen (eli toistaiseksi voimassa oleva tai jatkuva) vai määräaikainen vai onko kyseessä työharjoittelu?​

  • Missä työtä tehdään?

  • Mitkä ovat työtehtäväsi?

  • Kuinka paljon työstä maksetaan palkkaa?

  • Päivä, jolloin palkka maksetaan.

  • Työaika eli kuinka monta tuntia töitä tehdään.​

  • Vuosiloma.

  • Irtisanomisaika: kuinka monta päivää/viikkoa/kuukautta työ jatkuu siitä, kun sinä tai työnantajasi on irtisanonut työsopimuksen?​

  • Mitä työehtosopimusta työssäsi noudatetaan?

andrej-lisakov-kxhWQNNSBl0-unsplash.jpg

Tsekkaa työsopimuksen sisältö

Työntekijän työaika ja palkkaus

Työntekijän työaikaa koskevat säädökset  ja palkkaus

Työntekijän työaika

Työaika on se aika, jonka käytät työn tekemiseen tai olet työnantajan käytettävissä. Matkat kodin ja työpaikan välillä eivät yleensä ole työaikaa. Eri aloilla on erilaisia työaikoja. Lain mukaan säännöllinen työaika voi olla korkeintaan 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Työehtosopimuksissa on yleensä sovittu tätä lyhyemmästä työajasta. Työnantajan aloitteesta ylityönä voi tehdä yli 8 tunnin työvuorojakin, mutta siihen pitää aina olla työntekijän suostumus.

Kokoaikainen työ

Kokoaikainen työ eli kokoaikatyö tarkoittaa, että teet työtä koko työpäivän, yleensä viitenä päivänä viikossa. Työaikalain mukaan säännöllinen työaika on enintään 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Työehtosopimuksessa on yleensä sovittu tätä lyhyemmästä työajasta.

Osa-aikainen työ

Osa-aikainen työ eli osa-aikatyö tarkoittaa, että teet työtä vain osan työpäivästä tai osan työviikosta. Osa-aikatyössä työtä on vähemmän kuin kokoaikatyössä.

Jos olet osa-aikainen työntekijä, sinulla on oikeus lisätyöhön eli sinulle tarjotaan halutessasi lisää työtunteja korkeintaan kokoaikatyön tuntimäärä. Lisätyötä ei pidä sekoittaa ylityöhön, joka tulee kokoaikatyön työajan päälle ja josta maksetaan lisäkorvausta.

Jos haluat tehdä enemmän työtunteja kuin mitä työsopimuksessasi lukee, kerro se työnantajalle. Lue lisää aiheesta

Lisätyö

I’m a paragraph. Double click me or click Edit Text, it's easy.

Nollatunti-
työ

I’m a paragraph. Double click me or click Edit Text, it's easy.

Vuorotyö ja
jaksotyö

I’m a paragraph. Double click me or click Edit Text, it's easy.

Yötyö

I’m a paragraph. Double click me or click Edit Text, it's easy.

palkka

 

Työntekijän palkkaus

Palkka ei saa olla pienempi kuin vähimmäispalkka, joka on kerrottu työehtosopimuksessa. Vähimmäispalkka tarkoittaa sitä rahaa, joka työstäsi vähintään kuuluu maksaa. Jos alalla, jolla teet töitä, ei ole työehtosopimusta, palkan täytyy silti olla kohtuullinen. Kohtuullinen tarkoittaa palkkaa, joka maksetaan muissa samanlaisissa töissä.

Lue lisää tietoa palkasta:

andrej-lisakov-boENJclnMBI-unsplash.jpg

lomat ja sairauspoissaolot

lomat ja poissaolot

Työntekijän vuosiloma


 

Kun teet työtä, sinulle kertyy vapaata eli vuosilomaa. Lomaa kertyy, jos olet tehnyt töitä vähintään 35 tuntia kuukaudessa tai 14 päivää kuukaudessa. Jos työsuhteesi on kestänyt alle vuoden, sinulle kertyy lomaa 2 päivää kuukaudessa. Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, sinulle kertyy lomaa 2,5 päivää kuukaudessa. Yhteensä sinulle kertyy siis 24 päivää kesälomaa ja 6 päivää talvilomaa.

Esimerkki: työsuhteesi on kestänyt 6 kuukautta ja olet tehnyt töitä 40–80 tuntia joka kuukausi -> Sinulle on kertynyt 12 päivää lomaa.

Saat vuosiloman ajalta palkkaa, vaikka et silloin tee töitä. Loma-ajan palkkaa sanotaan lomapalkaksi. Monilla työpaikoilla työntekijälle maksetaan lisäksi lomarahaa, joka on noin puolet lomapalkan määrästä.

Jos olet osa-aikatyössä, jossa työtä on alle 14 päivää tai alle 35 tuntia kalenterikuukaudessa, sinulle ei kerry vuosilomaa. Tällöin sinulla on kuitenkin oikeus vapaaseen ja siitä maksettavaan lomakorvaukseen.

Jos sairastut ennen sovitun loman aloittamista tai vuosiloman aikana, ilmoita siitä viipymättä työnantajalle ja pyydä lomasi siirtoa. Jos et ehdi pitää kaikkia lomapäiviäsi työsuhteesi aikana, saat loman sijasta rahaa eli lomakorvausta.




Sairauspoissaolot


 

Jos sairastut, sinulla on oikeus olla pois töistä. Ilmoita asiasta heti työnantajalle ja kerro myös, miksi olet poissa. Jos työnantajasi vaatii lääkärintodistuksen, sinun pitää mennä lääkäriin ja lähettää lääkärin kirjoittama todistus työnantajallesi.

Työnantajan pitää maksaa sinulle palkkaa siltä päivältä, jolloin sairastuit etkä voinut mennä töihin. Jos olet sairas kauemmin, sinun kuuluu saada palkkaa yhdeksältä (9) päivältä sairastumispäiväsi jälkeen. Jos olet ollut töissä vähintään 1 kuukauden, saat koko palkan. Jos olet ollut töissä alle kuukauden, saat puolet normaalista palkastasi. Yleensä työehtosopimuksessa on sovittu paremmin. Silloin saat täyden palkan useammalta päivältä.

Lisätietoa oikeudet ja velvollisuudet

Joku nosto
aiheesta

wehfwefqhwfhklqnwlkfnqwkldfnqwklnfkqlnfklenfklqnefklqnwlfknqklfnqwklnfklqwnfkqwnflkqwnfkqnflknqwlfqfjqwfkqkfqkfnqwlk

jfbjkfbqjkwbfjkqwbfjkqwbfjbqwjfbqwjfbqwbfjqbfkjqbfjbwjkfbqwjkfbqjkwfbjkwfbjkqwbfjkqwbfjkwbfjkqwbfjkqbwfjbwjfbqwjfbqwjkfbqkjwfbjw

andrej-lisakov-M10cg1cEe8Y-unsplash.jpg

testaa taitosi

Testaa oppimasi  
tehtäviä tekemällä ja kerää pelastusrenkaita!

Harjoittele rahanhallintaa käytännön tehtävillä, jotka auttavat sinua ymmärtämään säästämistä, budjetointia ja fiksuja rahapäätöksiä.

Tee tehtäviä ja testaa taitosi!

  • Tehtävä 1 - Minun vahvuuteni

  • Tehtävä 2 - Mikä minusta tulee isona?

  • Tehtävä 3 - Kuka minä olen? 

  • Tehtävä 4 - Minä ja muut

  • Tehtävä 5 - Omat valintani

  • Tehtävä 6 - Päätöksenteko haltuun

  • Tehtävä 7 - Kun koulu loppuu

  • Tehtävä 8 - Meitsin valinnat!

UraXNAINEN_TRANSPARENT_Small.png
Siirry tehtäviin

URAX YHTEISTYÖSSÄ

​Sivu on tehty yhteistyössä Opopassin kumppanin X kanssa. klfnlfnlkwenflkwneklfnwlkeflwelnwlgnlwekgnklwenglkwnegklnwekgnwelgnlwegnlweglöwelögwölgölwgnölwnötg3jn4ltjl34tnl34ntylk3jo5pyönö4l5yml34myöl34möm34öymö34ymglö34mgl3m4lgmö3l4mgöl3mgölm3ögm3lö4mgföl3mflö3mlöfm3ölfmö3lmföl3ömföl3lmölgfmö3llmgöl3mgö3mgö3gm3

URAX

bottom of page