URAX

hyvinvointi
Xplore your future
Kuka minä olen?
Hyvinvointi ei tarkoita täydellisyyttä – vaan tasapainoa, joustavuutta ja oman itsen arvostamista. Tässä osiossa pääset pysähtymään hetkeksi ja pohtimaan omaa jaksamistasi. Saat käytännön vinkkejä ja harjoituksia, jotka auttavat sinua voimaan paremmin juuri nyt – pienin askelin, omaan tahtiin.​ Tässä osiossa pohdit esim:
• Mitkä asiat tukevat mielen hyvinvointia?
• Miten kehoa voi huoltaa arjen keskellä?
• Miten rakentaa arkea, jossa on tilaa sekä levolle että tekemiselle?
• Mitkä valinnat auttavat sinua palautumaan ja jaksamaan paremmin?
hyvinvointi
Hyvinvointi ja jaksaminen
Hyvinvointi tarkoittaa kokonaisuutta: sitä, miten jaksamme, voimme ja elämme arjessamme. Kun olo on tasapainoinen, elämä tuntuu sujuvammalta – jaksat keskittyä, innostua, oppia ja unelmoida. Hyvinvointi ei ole pelkästään sitä, ettei ole huolia tai murheita. Se on kykyä pitää itsestään huolta, tunnistaa omat voimavaransa ja hakea apua tarvittaessa. Hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat: kehon terveys, mielen tasapaino, arjen rytmi, ihmissuhteet ja oma suhtautuminen itseensä.
​
Mielen hyvinvointi
​
Mielen hyvinvointi tarkoittaa sitä, että pystyt käsittelemään tunteita, ajatuksia ja stressiä rakentavasti. On täysin normaalia kokea erilaisia fiiliksiä – joskus olo voi olla iloinen, joskus taas huolestunut tai väsynyt. Tärkeää on, että tunnet omat rajasi ja opit säätelemään stressiä. Elämässä tulee eteen sekä iloja että haasteita – ja niiden kohtaaminen on helpompaa, kun tunnet itsesi ja opit tunnesäätelytaitoja.
​
Hyvinvointi alkaa siitä, että ymmärrät itseäsi ja tunnet omat rajasi. Mielen hyvinvointi tarkoittaa kykyä kohdata tunteita, käsitellä huolia ja palautua arjen kuormituksesta. On ihan tavallista, että joskus on väsynyt tai huolissaan – tärkeää on se, miten näitä tunteita käsittelee. Voit esimerkiksi miettiä milloin tunnet olosi levolliseksi ja mitä teet, kun haluat palautua ja rentoutua? Lisäksi voit pohtia kuka tai mikä tukee sinua vaikeina hetkinä?
​
Tunnetaitoja voi opetella: opit huomaamaan tunteet, nimeämään niitä ja ilmaisemaan omia tarpeitasi rakentavasti. Kun opit rauhoittamaan itseäsi ja palautumaan, voit paremmin ja jaksat keskittyä myös opiskeluun ja harrastuksiin.
​
Tunnetaitoja ovat esimerkiksi:
​
-
Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen (”Olen ärtynyt” vs. ”Olen vain huonolla tuulella”)
-
Tunteiden ilmaiseminen turvallisesti (”Olen pettynyt, koska…”)
-
Muiden tunteiden huomioiminen ja empatia
-
Oman mielen rauhoittaminen ja stressin säätely
Opiskelu voi aiheuttaa paineita, epävarmuutta tai stressiä. On tärkeää huomata, että kaikki kokevat näitä tunteita – et ole yksin. Siksi on hyvä opetella, miten voi palautua, rentoutua tai pyytää apua ajoissa. Joskus myös pienet hetket auttavat palautumaan: kävely ulkona, kevyt venyttely, lepohetki tai juttelu ystävän kanssa.
kehon hyvinointi
Kehon hyvinvointi – perusta jaksamiselle
​
Kehon hyvinvointi muodostuu perusasioista: unesta, liikunnasta, ravinnosta ja levosta. Kun kehosi voi hyvin, myös mielesi jaksaa paremmin. Riittävä uni, terveellinen ruoka ja päivittäinen liikkuminen auttavat palautumaan kuormituksesta ja lisäävät energiaa arkeen.
Hyvä olo syntyy myös kehon hyvinvoinnista. Uni, ravinto ja liikunta vaikuttavat suoraan siihen, miten jaksat koulussa ja arjessa. Kehon kuunteleminen auttaa sinua tunnistamaan, milloin tarvitset lepoa ja milloin energiaa.
​
Monelle nuorelle yksinkertaiset perusasiat voivat olla tärkein tuki: kun nukut tarpeeksi, syöt riittävästi ja liikut joka päivä edes vähän, voit paremmin. Hyvinvointi ei vaadi täydellistä elämää – pienet teot riittävät.
Pienetkin valinnat tukevat jaksamista: tauko ulkona, hyvä aamupala tai kännykän sammuttaminen illalla ennen nukkumaanmenoa. Kehon kuunteleminen on tärkeä taito, jota voi opetella pikkuhiljaa. . Kun kehosi voi hyvin, myös mielesi toimii paremmin.
​
Tärkeitä hyvinvoinnin kulmakiviä ovat esimerkiksi:
​
-
Riittävä uni (esim. 8–10 tuntia yössä)
-
Monipuolinen ja riittävä sekä säännöllinen syöminen
-
Päivittäinen liike ja tauottaminen ruutuajasta
-
Rentoutuminen ilman suorituspaineita
arjen rytmi
Arjen rytmi ja stressinhallinta
​​
Hyvinvointi rakentuu myös arjen hallinnasta. Aikataulujen suunnittelu, levon ja tekemisen tasapaino, sekä palautumisen huomioiminen auttavat jaksamaan. Jos elämä on jatkuvaa kiirettä, stressi kasvaa helposti huomaamatta. Opiskelu, harrastukset ja vapaa-aika muodostavat arjen kokonaisuuden. Jos tekemistä on liikaa, olo alkaa helposti kuormittua. Tämän vuoksi arjen rytmistä huolehtiminen on tärkeää: lepo ja aktiivisuus tasapainossa. Arjen hyvinvointi löytyy, kun opit rytmittämään päivääsi: missä kohtaa on hyvä hetki levätä, ja missä kohtaa tehdä hommia?
​
On hyvä pysähtyä välillä ja miettiä: "Miten voin rakentaa arjestani sopivampaa juuri minulle?" Voit esimerkiksi opetella aikatauluttamista, tauottamista ja sitä, milloin kannattaa sanoa "ei" liian monelle tekemiselle. Hyvinvointi ei tarkoita täydellistä suunnitelmaa, vaan joustavaa arkea. On tärkeää oppia sanomaan ”ei” asioille, jotka vievät liikaa energiaa. Samalla on hyvä löytää omat keinot palautumiseen – joskus se on tauko, joskus ystävän seura, joskus oma rauha. Hyvinvointi ja jaksaminen eivät synny itsestään – niitä voi vahvistaa pienillä teoilla joka päivä. Kun opit tunnistamaan, mikä saa sinut voimaan hyvin, voit paremmin sekä nyt että tulevaisuudessa.
​
Muistilista arjen hallintaan:
​
-
Aikatauluta ja tauota – älä täytä päiviäsi liikaa
-
Suunnittele lepohetkiä ja kevyempiä päiviä
-
Opettele tunnistamaan, milloin tarvitset hengähdystauon

WELCOME
Pohdittavaa
-
Milloin tunnet olosi levänneeksi ja hyväksi?
-
Miten huomaat, että olet palautunut ja jaksat paremmin?
-
Mitkä asiat omassa arjessa tukevat hyvinvointiasi?
-
Millaisista asioista saat iloa ja energiaa?
-
Kenen puoleen voit kääntyä, jos tarvitset tukea?
tee itsetuntemuksen tehtäviä
Testaa oppimasi
tehtäviä tekemällä ja kerää pelastusrenkaita!
Harjoittele itsetuntemusta käytännön tehtävillä. Pohdi vahvuuksiasi, arvojasi ja unelmiasi. Näiden harjoitusten avulla opit tuntemaan itseäsi paremmin ja rakentamaan omaa tulevaisuuden polkuasi.
​
Tee tehtäviä ja testaa taitosi!
​
-
Tehtävä 1 - Minun vahvuuteni
-
Tehtävä 2 - Mikä minusta tulee isona?
-
Tehtävä 3 - Kuka minä olen?
-
Tehtävä 4 - Minä ja muut
-
Tehtävä 5 - Omat valintani
-
Tehtävä 6 - Päätöksenteko haltuun
-
Tehtävä 7 - Kun koulu loppuu
-
Tehtävä 8 - Meitsin valinnat!
